Kakel & Klinkers

Funderar du på att kakla om i kök eller badrum?

Vi har ett brett sortiment av kakel och klinkers från flera olika leverantörer.  Detta finner ni på vår kakelavdelning en trappa ner. Kom till oss och låt dig inspireras.

Kan jag sätta kakel själv?

Att sätta kakel och klinker behöver inte vara så svårt om man använder bra produkter och rätt verktyg.  Vi hjälper dig gärna med tips och råd.

Praktiska tips och råd kring kakel och klinker

Att renovera och fräscha upp är positivt ur flera synvinklar. Framförallt sätter du ett eget avtryck som gör att du trivs och känner dig hemma. Du investerar för framtiden, genom att hålla boendet i gott skick.

Att sätta kakel och klinker, innebär att det blir lite stökigt hemma ett tag. Möbler ska flyttas fram och tillbaka. Golv och väggar ska täckas osv. Fundera på om det inte är läge att fixa något annat när du ändå håller på. Kanske är det dags att även lägga in ett nytt golv eller måla om? Förutom att vi har det mesta du behöver, får du även hjälp med att beräkna materialåtgång och kostnader.

I dag finns ett mycket stort urval när det gäller både färg och form på kakel- och klinkerplattor. Kravet på tålighet bestämmer vilken platta som passar.

Några viktiga kakeltips

  • Välj den bredd och kulör på fogen som du tycker om. Det är viktigt att följa gällande branschnormer. Om du känner dig osäker på vilka normer som gäller, fråga butikspersonalen.
  • Mät ytan för att få fram hur mycket plattor och bruk du behöver. Lägg till 2-3 mm fog för kakelplattor och 4-6 mm fog för klinkerplattor. När du räknat ut totala åtgången, lägg på ca 5-10% som säkerhetsmarginal.
  • Ta reda på om underlaget är det rätta. Godkända väggunderlag är gipsskivor, puts, spackel och betong. Som golvunderlag är betong och lättbetong godkända.
  • Bred ut fästmassan med bruk-slev och sätt sedan plattan med hjälp av fogsnöre eller kakelkryss, då får du rätt avstånd mellan plattorna. Tryck fast plattorna ordentligt i fogmassan. Justering av plattorna kan göras under ca 15 minuter. Såväl golv som väggar behöver torka 1-2 dygn.
  • Kontrollera så att fogarna är fria från fästmassa till minst halva tjockleken av plattan.
  • Fördela fogmassan med fogspackel och dra diagonalt över fogarna. Rengör med en väl urvriden svamp.
  • Låt ytan torka innan du polerar den med en torr trasa. Håll fogarna fuktiga under några dygn, då blir fogen starkare och tåligare.